Till översikten

Allvitamin för Kaniner, Degus och Chinchilla

Kaniner, Chinchilla och Degus, är grovfoderätare. I vilt tillstånd är deras huvudföda olika grässlag och örter men de äter även fröer, frukter, ris och rötter.

Djur som fritt kan välja sin föda i naturen drabbas inte av vitaminbrist. De väljer helt enkelt det de behöver för att täcka sitt behov av vitaminer, mineraler, protein m.m. Våra sällskapsdjur har inte denna möjlighet, de får äta det vi ger dem, och därför är det inte ovanligt att de lider brist på vissa vitaminer.

Vitaminbrist kan göra att pälsen tappar sin spänst och lyster, eller att skelettet inte utvecklas som det ska, tillväxten påverkas negativt och djuret kan bli sjukt.

Många gånger märks bara diffusa symptom t. ex. att djuren blir rädda när det är mörkt i rummet, vilket kan tyda på brist på
A-vitamin, som påverkar mörkerseendet osv.

Dosering: 2 droppar per 1 dl vatten eller 0,5 ml per 4 dl vatten. Detta sätt att dosera innebär att djuret får i sig rätt mängd vitaminer oberoende av storlek. För stort intag av fettlösliga vitaminer lagras i kroppen. Därför är det viktigt att doseringsanvisningen följs.